U ruskim napadima srušene 173 bolnice u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
U ruskim napadima srušene 173 bolnice u Ukrajini
Foto: Anadolija / Ukrajina pogođena ratom

U posljednjih 12 mjeseci, izvršeno je više od 700 napada na zgrade i osoblje zdravstvenih institucija u Ukrajini. Napadi sve više uzimaju svoj danak na zdravstvenom sistemu ove zemlje.

Nedavno su iz ukrajinskog ministarstva zdravlja izvjestili da je oko 1200 zdravstvenih objekata oštećeno u direktnim i indirektnim napadima, a 173 bolnice nepovratno su uništene.

Napadi su bili najučestaliji u prvim danima rata, kada se u prosjeku svaki dan dešavalo 8 napada na zdravstvene institucije.

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Stanovnici Hersona navode da su ruske trupe, kada su se povlačile iz ovog grada, sa sobom odnijele svu medicinsku opremu. Prilikom osvajanja Mariupolja, Rusi su napali tamošnju bolnicu, a porodilište u istom gradu porušeno je u zračnim napadima.

Napadi su zatvorili mnoge bolnice, a primorali brojne druge da smanje aktivnosti na minimum. U Iziumu, eksplozije su srušile glavne zidove bolnice, tako da su pacijenti i medicinsko osoblje bili primorani da se povuku u podrume. Kada je ukrajinska vojska ponovo zauzela ovaj grad, obnovljeno je jedno krilo bolnice i na posao se vratilo 200 medicinara od ukupno 500 koliko je radilo prije rušenja.

Ukrajina ima drugi najveći broj HIV infekcija u Evropi. Također, jedna je od zemalja sa najvećim brojem slučajeva tuberkuloze. Od početka invazije, naglo je pao broj ljudi koji je liječio ove poteškoće, navode svjetski mediji.

Rat u Ukrajini je promijenio svijet: Evo na kojih pet načina

Rat u Ukrajini je promijenio svijet: Evo na kojih pet načina

Količina lijekova ne predstavlja problem, zahvaljujući stalnom prilivu novih zaliha putem donacija. S druge strane, s obzirom na masovno iseljavanje i veliki broj izbjeglica, onemogućeno je praćenje novih infekcija i broja inficiranih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije