U Rudom pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe

Anadolija
U Rudom pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe
Foto: Tužilaštvo BiH / Ekshumacija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Na području općine Rogatica, na lokalitetu naselja Rudo, izvršen je postupak ekshumacije. Pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni, prenosi Anadolu Agency (AA).

Procesom ekshumacije na terenu rukovodio je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе BiH, ICMP-a u BiH, ljekar sudske medicine, kao i policijski službenici SIPA-e i PS Rogatica, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije.

"Radeći na istrazi u predmetu ratnih zločina, tokom saslušavanja većeg broja svjedoka, pristupilo se pretrazi terena kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da se nalaze na pomenutom lokalitetu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da je na navedenom lokalitetu pronađeno i više zrna iz vatrenog oružja, pretraživanje terena vršit će se korištenjem detektora u postupku prikupljanja predmeta kao dokaza za potrebe krivičnog postupka.

Zbog postojanja saznanja da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci još najmanje 19 žrtava, u narednom periodu radit će se aktivno na lociranju potencijalnih lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica i traženja posmrtnih ostataka na ovom području.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Goražde gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama uključenim u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije