U RS-u prosječna plaća u u septembru 909 KM

Fena
U RS-u prosječna plaća u u septembru 909 KM
Ilustracija / Novac, ilustracija

Prosječna plaća u Republici Srpskoj (RS) u septembru ove godine je iznosila 909 KM.

Najviša prosječna zarada isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja - 1.426 KM, a najniža u području građevinarstvo - 631 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Prosječna plaća, nakon oporezivanja, isplaćena u septembru 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 3,1 posto, a realno za 2,7 posto, dok je u odnosu na august 2019. nominalno manja za 0,2 posto, a realno za 0,8 posto.

U septembru 2019. godine, u odnosu na septembar prošle godine, najveći nominalni rast plaće nakon oporezivanja zabilježen je u područjima: poslovanje nekretninama od 22,6 posto, ostale uslužne djelatnosti od 19,6 posto i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti od 18,6 posto.

Iz statistike su naveli da je u istom periodu smanjenje plaće u nominalnom iznosu zabilježeno jedino u području stručne, naučne i tehničke djelatnosti od 0,1 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije