U RS od koronavirusa pozitivne 44 osobe, jedan smrtni slučaj

Radiosarajevo.ba
U RS od koronavirusa pozitivne 44 osobe, jedan smrtni slučaj
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Кod 44 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno prisustvo koronavirusa.

To su posljednji podaci o epidemiološkoj situaciji u manjem bh. entitetu, u posljednja 24 sata.

U Institutu za javno zdravstvo RS i Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 563 laboratorijskog uzorka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 44 osoba u RS.

Radi se o 26 muških i 18 ženskih osoba, od kojih je osam mlađe, 33 srednje i tri osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 10 osobe je iz Doboja, po pet iz Prnjavora i Bosanske Gradiške, po tri iz Banje Luke, Bijeljine, Istočne Ilidže, Pala i Teslića, dvije iz Šamca i po jedna iz Zvornika, Кneževa, Bosanske Dubice, Кotor Varoša, Laktaša, Modriče i Sokoca.

Prijavljen je i jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Vlasenice.

Podsjetimo, prema jutrošnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih osam ili 66,67 posto pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije.

Ovo su rezultati testiranja 198 uzoraka prikupljenih od 14. do 16. augusta ove godine, ali su analizirani u protekla 24 sata.

Tokom protekloga vikenda u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuli su žena iz Drvara rođena 1946. i muškarac iz Konjica rođen 1943. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 28 bolesnika, od kojih su dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije