U Prijedoru održana osnivačka skupština Bosanskog kulturnog centra

Radiosarajevo.ba
U Prijedoru održana osnivačka skupština Bosanskog kulturnog centra
Facebook / Ukradeno 15.000 KM iz kuće u Prijedoru

U Prijedoru je tokom proteklog vikenda održana Osnivačka skupština Udruženja Bosanski kulturni centar sa sjedištem u Prijedoru.

Na skupštini je bilo prisutno 300 delegata i gostiju iz zemlje i inostranstva. Osnivači udruženja su, u skladu s Ustavom i zakonom, pravni subjekti iz Bosne i Hercegovine koji se bave promocijom i očuvanjem kulture i umjetnosti i djeluju na području 7 gradova i opština šire regije riječnih slivova Une i Sane u oba bosanskohercegovačka entiteta.

U Prijedoru se osniva Bosanski kulturni centar

Na Osnivačkoj skupštini su prisusvovali i visoki počasni gosti – ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini dr. Ulrike Hartmann, zamjenik ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ozgul Šahin, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, generalni počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Diego Moscheni, direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukakvica, predsjednik Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić i predstavnici gradske uprave Prijedora, načelnici općina Sanski Most i Ključ Faris Hasanbegović i Nedžad Zukanović, predstavnici općina Cazin i Bosanska Krupa, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog, političkoj, privrednog i javnog života šire regije.

Osniva se Bosanski kulturni centar u Prijedoru

Delegati Osnivačke skupštine su izglasali usvajanje osnivačkih akata i statuta, a imenovani su organi udruženja, kao i 14 počasnih članova (’ambasadora za kulturu’) iz Bosne i Hercegovine i devet država – Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Turske, Italije, Austrije i Hrvatske.

Rukovodstvo udruženja čine Nataša Marić (Skupština), Sanel Jakupović (Upravni odbor) i Vedran Šupuković (Nadzorni odbor). Za Generalnog sekretara Udruženja izabrana je Alma Semanić iz Prijedora.

Ključni ciljevi udruženja usmjereni su na očuvanje, promociju i razvoj ukupne kulture svih naroda, nacionalnih manjina, građana i stranih rezidenata koji žive u Bosni i Hercegovini, u skladu sa zakonom i  međunarodnim standardima utvrđenim u polju kulture i umjetnosti. U tom smislu ovaj kulturni centar je zamišljen kao platforma i resursni centar za promociju svih postojećih kulturnih identiteta koji bitišu u području šire regije riječnih slivova Une i Sane, cijele države i globalno, kao i poligon za internaconalizaciju domaćih kulturnih identiteta ovoga podneblja na svjetskoj kulturnoj sceni, bez javne ili skrivene namjere da strateški, taktički ili operativno ‘’prisvaja’’, ‘’mijenja’’, ‘’ukida’’, ‘’nameće’’, ‘’uvodi’’, ‘’unitariše’’ ili ‘’osporava’’ na bilo koji način bilo kojem pojedincu ili društvenoj grupi bilo čije kulturne identitete.

Incijativa je pokrenuta 27. januara 2019., sa formalizacijom odluka inicijative od 2.marta 2019. donesenih od strane 21 organizacije iz zemlje i dijaspore koje imaju preko 2000 registrovnih članova. Upis u Registar udruženja i fondacija obaviće se kod nadležnog Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije