U Potočarima pronađeni konopci kojima su se Srebreničani pokušali ubiti

2
Anadolija
U Potočarima pronađeni konopci kojima su se Srebreničani pokušali ubiti
Foto: Twitter / U Potočarima pronađeni konopci

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, na Twitteru je objavio slike na kojima se  vide konopci kojima su, kako je kazao, neke od izbjeglica iz Srebrenice u julu 1995. godine u bazi UN-a u Potočarima pokušali iz očaja da izvrše samoubistvo.

"U julu 1995. godine neke od izbjeglica iz Srebrenice u bazi UN-a u Potočarima pokušali su iz očaja da izvrše samoubistvo.

Srećom, uhvaćeni su na vrijeme i to je spriječeno. Jutros smo zahvaljujući vojniku Dutchbata (holandski bataljon) pronašli ovu lokaciju. Konopci su još tamo", napisao je Suljagić.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U julu 1995. godine, u okviru organizovanog i planiranog napada Vojske RS, pod vojnom komandom ratnog zločinca Ratka Mladića, političkom direktivom ratnog zločinca Radovana Karadžića, uz logističku i vojno-policijsku podršku režima u Beogradu, enklava Srebrenica pada u ruke VRS.

U godinama nakon rata, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (koji je služio za individualno procesuiranje optuženih za ratne zločine iz ratova devedesetih na području bivše Jugoslavije) te Međunarodni sud pravde (koji odlučuje o sporenjima između država, uključujući i tužbu za genocid) utvrdio je da namjera počinilaca i razmjera zločina koji se dogodio u Srebrenici jula 1995. godine odgovara definiciji genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije