U Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save u porastu

Fena
U Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save u porastu
Anadolija / Arhiva/Ilustracija
Vodostaj rijeke Save i dalje raste duž cijelog toka kroz Posavski kanton, dok je vodostaj na brani Hidroelektrane Modrac za četiri centimetra veći nego jučer i iznosi 199,76 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), na području općine Gračanica još uvijek je poplavljeno oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata, a vodostaj rijeke Spreče jutros je iznosio 297 cm (nivo kada se poduzimaju mjere zaštite i spašavanja iznosi 300 cm).

Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, na području općine poplavljeno je oko deset hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalnom dijelu, oko rijeke Spreče. Nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Uslijed obilnih padavina i topljenja snijega s okolnih planina došlo je do porasta vodostaja u Kantonu Sarajevo i to rijeka Miljacke, Željeznice, Dobrinje, Zujevine i Bosne, te njihovih manjih pritoka (potoka), kao i pojava  bujičnih, oborinskih i podzemnih voda koje su prouzrokovale poplave.

Ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i općinskih službi civilne zaštite su i u stanju pripravnosti, prate stanje na terenu i preduzimaju neophodne preventivne mjere za zaštitu od poplava.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća te se potrošačima preporučuje preventivno prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži, prije upotrebe za piće.

Nivo rijeke Drine izmjeren jutros na hidrološkoj stanici u Goraždu, iznosio je 139,36 cm, i trenutno je u blagom  opadanju, a također vodostaji rijeka na području Srednjobosankog, Zeničko-dobojskog te Hercegovačko neretvanskog kantona su u opadanju, saopćeno je iz Operativnog centra FUCZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije