U ovom kantonu u BiH počeo upis učenika u prvi razred osnovne škole

0
Fena
U ovom kantonu u BiH počeo upis učenika u prvi razred osnovne škole
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Djeca ponovo u skolskim klupama

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počeo je upis djece u prvi razred osnovne škole.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona Goražde uputilo je poziv roditeljima/starateljima djece koja će do septembra ove godine napuniti šest godina života, da prijave djecu za upis u prvi razred.

"Prijava djece počela je jučer i trajat će do 30. aprila. Zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, a u cilju zaštite zdravlja djece roditelji/staratelji prijavu djece mogu izvršiti telefonom, putem e-maila ili lično kod pedagoga u prostorijama škole. U skladu sa zakonom, upis djece će se obaviti u maju, a o terminima upisa, roditelji/staratelji će biti blagovremeno obaviješteni od strane škola", pojasnio je resorni ministar Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, prateći epidemiološku situaciju, te poštujući mjere i naredbe kriznih štabova, ministarstvo će nastojati da putem škola obezbijedi sve uslove za nesmetan upis učenika.

"Na naše zadovoljstvo, očekujemo blagi porast broja učenika koji će se upisati u školskoj 2021/2022. godini. Prema preliminarnim spiskovima, podaci su da će se u ovoj školskoj godini u prvi razred upisati oko 230 učenika, a ono što je evidentno jeste da je sve manji broj učenika za upis u ruralnim školama, dok gradske škole imaju konstantan broj učenika. Što se tiče područnih škola u Ustikolini, Vitkovićima i Ilovači, one uvijek, otprilike, imaju po jedan razred i to kombinovani, dok u Prači bude jedan ili nijedan učenik, što je slučaj i ove godine. Nadamo se da ćemo imati sve obezbijeđene uslove kako bi se mogao sigurno odvijati upis u škole", kazao je ministar Bešlija.

Po okončanju upisa, roditelji/staratelji učenika će dobiti dalje instrukcije od strane škole i pedagoga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije