U ovom gradu u BiH građani dobili paprene oktobarske račune za vodu: "Ovo nema smisla"

4
Radiosarajevo.ba
U ovom gradu u BiH građani dobili paprene oktobarske račune za vodu: "Ovo nema smisla"
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Na adrese stanovnika Bihaća stigle su fakture za komunalne usluge vodosnabdijevanja i kanalizacije za oktobar, a mnogi građani izražavaju nezadovoljstvo zbog visine računa i dodatnih naknada koje su uvedene.

Odlukom Gradskog vijeća od septembra ove godine cijena vode povećana je s 0,94 na 1,20 maraka po potrošenom kubiku, a uvedeno je plaćanje fiksne naknade od 2,12 maraka za održavanje i rekonstrukciju vodovodnog sistema, zajedno s nekim drugim naknadama.

"Ranije sam dobivao račune između 15 i 17 maraka, a sada mi je došlo 33,5 maraka na naplatu. Ne trošim puno vode, živim sam i ne razumijem odakle dolazi ovakav račun", kaže jedan umirovljenik iz Bihaća.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Ostali stanovnici grada na Uni također tvrde da su dobili račune koji su se povećali za otprilike trideset posto, a smatraju da je ovo još jedan udarac na njihove džepove.

S druge strane, u preduzeću "Vodovod" iz Bihaća tvrde da Bišćani i dalje plaćaju jednu od najnižih cijena za usluge vodosnabdijevanja u Federaciji BiH, te ističu kako je cijena vode korigirana nakon punih 12 godina.

"Bihać ima vodovodni sistem čija je vrijednost između 60 i 70 miliona maraka i sredstva su potrebna za njegovo održavanje. Stoga smo uveli dodatnu naknadu", kaže Amel Muslić, izvršni direktor u navedenom preduzeću.

Prema njegovim riječima, Bihać već šest godina posjeduje složeno postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, a održavanje tog sistema postalo je veliko opterećenje zbog značajnog poskupljenja.

"Naši korisnici nisu plaćali nikakvu naknadu za pročišćavanje otpadnih voda. Sada smo uveli naknadu od 40 feninga po potrošenom kubnom metru vode, a to se odnosi na 47 posto domaćinstava u Bihaću koja koriste ovaj sistem", kaže Muslić.

U "Vodovodu" tvrde da je poskupljenje njihovih usluga bilo neizbježno zbog rasta cijena repromaterijala i energenata, što je dovelo u pitanje ekonomsko poslovanje kompanije.

Osim povećanja cijena, problem predstavlja i sve manji broj korisnika, zbog migracija stanovništva, što je rezultiralo smanjenom proizvodnjom vode.

Dodaju kako su u prošloj godini ekonomski preživjeli samo zahvaljujući financijskoj injekciji iz gradskog budžeta od 550.000 maraka.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim komunalnim poduzećima na području Unsko-sanskog kantona koja se bave vodosnabdijevanjem, a najavljuju slične poteze i korekciju cijena za ove usluge, pišu Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije