U Općoj bolnici uvedena još jedna dijagnostička metoda - endoskopski ultrazvuk

1
Radiosarajevo.ba
U Općoj bolnici uvedena još jedna dijagnostička metoda - endoskopski ultrazvuk
Foto: Opća bolnica / Uvedena još jedna savremena dijagnostička metoda

Interventni Endoskopski ultrazvuk ( EUS ) medicinski aparat za pregled tkiva i organa koji se nalaze u abdomenu u neposrednoj blizini želudca i tankog crijeva, a posebno pregled gušterače kao i tumora koji rastu u zidu probavne cijevi, od jučer je dostupan pacijentima u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Ovim pregledom se može uzeti i bioptički uzorak tkiva radi patohistološke verifikacije tkiva tumora, kako bi se planirao dalji tok liječenja kao što su operativni zahvat, kemoterapija ili radioterapija.

Tim medicinskih profesionalaca u sastavu prof. dr. Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog dr. Amir Selimagić, spec.interne medicine i specijalizant gastroenterologije i Indira Zoranić, med. sestra sa odjela gastroenterologije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas su uradili ovom metodom pregled i biopsiju pacijenta sa kompliciranim tumorom pankreasa.

Tokom zahvata, koji je prošao u najboljem redu, pacijent je bio u uspavanom stanju.

Uvođenjem u proceduru ove korisne i visoko pouzdane dijagnostike olakšat će preglede pacijentima sa problemima crijeva, ali i put za efikasno liječenje.

Svi zdravstveni osiguranici iz Kantona Sarajevo, kojima je ova usluga potrebna, mogu je dobiti u Općoj bolnici besplatno, kao i pacijenti iz drugih kantona uz odobrenje matičnog zavoda zdravstveng osiguranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije