U Neumu značajno pogoršana situacija s oboljelim od koronavirusa

3
Radiosarajevo.ba
U Neumu značajno pogoršana situacija s oboljelim od koronavirusa
Foto: A.L. / Radiosarajevo.ba / Jedini bh. grad na moru

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) upozorava da je u periodu od 2. do 15. augusta došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije.

U spomenutom periodu sedmična incidenca je s 44,39 porasla na 154.91 novozaraženih osoba na 100.000 stanovnika, što predstavlja porast broja novozaraženih za 350 posto, saopćili su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

U posljednjih sedam dana najviša incidenca zabilježena je u Neumu 297,55, Mostaru 212,23 i Čitluku 150,70 na 100.000 stanovnika.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Porast broja novozaraženih doveo je do porasta broja hospitalizacija, tako da se na bolničkom liječenju u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno nalazi 28 osoba.

"S obzirom na očekivano daljnje pogoršanje epidemiološke situacije u HNŽ, nužno je striktno pridržavanje naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje vrijede i na području HNŽ, a čije je trajanje Vlada Federacije BiH 11. augusta produžila na sljedeće dvije sedmice. Također, potreban je pojačani nadzor nad provedbom aktualnih mjera koji provode nadležne inspekcijske službe", poručili su iz štaba.

Iz štaba napominju da HNK raspolaže dovoljnom količinom vakcina protiv COVID-19 te su pozvali sve stanovnike Kantona da se pravovremeno vakcinišu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije