U nedjelju ispred Katedrale koncert "Novogodišnja rapsodija"

Radiosarajevo.ba
U nedjelju ispred Katedrale koncert "Novogodišnja rapsodija"
Foto: Grad Sarajevo / Novogodišnja raspodija

U nedjelju, 30. decembra 2018. godine u 20 sati na trgu ispred sarajevske katedrale Srca Isusova bit će organiziran koncert nazvan Novogodišnja rapsodija na kojem će Sarajlije imati priliku uživati u vrhunskom izvođenju nekih od najpoznatijih kompozicija klasične i evergreen muzike, pa i zaplesati valcer, te i na taj način proslaviti skorašnji dolazak nove 2019. godine.

Ovaj događaj u organizaciji sarajevske Gradske uprave je nastao iz ljubavi prema samom gradu kao vječna poveznica između svih njegovih sugrađana. Ovime iz Sarajeva šaljemo poruku da oduvijek i zauvijek biramo kulturu kao stil života, te da su naši ciljevi utemeljeni na ispravnim i plemenitim vrijednostima, kažu iz Gradske uprave.

Dirigent Emir Mejremić je zajedno sa mladim muzičarima na repertoar za koncert uvrstio velika djela svjetske klasike, ali se odlučio i za jedan omaž najljepšim evergreenima naše i inozemne muzičke scene.

"Muzika je oduvijek oslikavala ljudsku težnju ka izrazu iskrene, iskonske i duboke emocije i potrebe da takva, iskonska emocija na pravi način u slušaocu izazove pregršt osjećanja. Prateći takvu ideju, Omladinski orkestar MuzikArt, hor Sevdalinke, te solisti Adela Šabić i Sead Hodžić pod mojim dirigentskom palicom predstavit će 30. decembra ispred sarajevske katedrale muzičko-vizualni performans Novogodišnja rapsodija. Ako je rapsodija u muzičkom smislu forma koja je prepuna kontrastnih melodija, tonaliteta i harmonija, utoliko će program Novogodišnje rapsodije biti jednosatna prezentacija različitih muzičkih žanrova. Svirat će se i pjevati u toj bajkovitoj noći Gioachino Rossini, Johann Strauss, Charlie Chaplin, Nino Rota, Kemal Monteno, Mahir Paloš, Jasna Gospić, Ismeta Dervoz...

Na ovaj način, izvodeći remek djela svjetske i domaće muzičke kulture na najvišem izražajnom nivou, ispunjava se glavni preduslov za revitaliziranjem muzičkog života koja je nekada bio inovativan i zasigurno zdrav muzički izražaj. Ideja Gradske uprave Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom da klasičnoj ali i popularnoj evergreen muzici daju prostor u kojem bi se ista vratila na velika vrata u Sarajevo iskreno je vrijedna hvale i zaslužuje svaku vrstu istinskog respekta.

Predstavljena u novom ruhu, obrađena da zadovolji uho slušaoca današnjice, Novogodišnja rapsodija je projekt iskrenih težnji mladih ljudi da daju doprinos muzičkom životu kako glavnog grada tako i cjelokupne države. Stoga Vas pozivamo da uz najljepše zvuke muzike ispratimo staru i dočekamo Novu, uspješniju godinu", rekao je Mejremić

Da bi posjetioci što više uživali u ovom izuzetnom kulturnom događaju, kompanija Coca Cola obezbijedila je za sve prisutne piće dobrodošlice. Nema sumnje da će Novogodišnja rapsodija biti savršen uvod u proslavu novogodišnjih praznika u našem gradu i pravi način da još jednom potvrdimo pripadnost Sarajeva evropskom kulturnom krugu, kažu iz Gradske uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije