U Mostaru temperature danas opasne po ljudsko zdravlje: Pogledajte prognozu

Radiosarajevo.ba
U Mostaru temperature danas opasne po ljudsko zdravlje: Pogledajte prognozu
Foto: AA / Stari most u Mostaru

Za Bosnu i Hercegovinu i danas je upaljen meteoalarm zbog očekivanih vrelina. 

Meteoalarm, žute kategorije, upaljen je za cijelo područje BiH, izuzev Trebinja, koje je označeno narandžastom kategorijom, te područja Mostara za koje je upaljen CRVENI meteoalarm, što znači da se očekuju ekstremno visoke temperature, opasne po ljudsko zdravlje:

"Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere."

Inače, temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica i Bugojno 18; Ivan Sedlo, Srebrenica i Zvornik 19; Sarajevo i Tuzla 20; Banja Luka, Bihać, Doboj, Livno, Prijedor, Sanski Most i Zenica 21; Bijeljina i Grude 22; Gradačac i Široki Brijeg 23; Stolac 24; Neum 25; Trebinje 26; Mostar 27°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947Pa, za 4hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas će preovladavati pretežno sunčano i vruće. Razvoj naoblake u poslijepodnevnim satima može usloviti poneki lokalni pljusak sa grmljavinom u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C, na jugu zemlje od 36 do 40°C. U Sarajevu veći dio dana sunčano. Više oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35°C.

U petak pretežno sunčano i vruće bi se zadržalo na jugu. U ostalim područjima sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 39°C.

U subotu u Bosni se uglavnom prognozira umjerena naoblaka. U jutarnjim satima više oblačnosti u istočnim područjima i dijelu centralne Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije