BiH / Objavljena prognoza do 10. augusta: Velike promjene vremena su pred nama

27. 07. 2020. u 12:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na vrijeme u Bosni i Hercegovini u narednim danima utjecat će polje povišenog zračnog pritiska, koje će usloviti stabilnije vremenske prilike s dosta sunčanih sati.

Navodi se ovo u danas objavljenoj srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koja vrijedi do 10. augusta.

Topao zrak sa juga pritjecat će tokom sedmice, tako da će temperature zraka ići i na više od 40°C.

U drugom dijelu sedmice uz jači razvoj oblaka mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi na zapadu i sjeveru naše zemlje.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od 13°C do 18°C, na jugu zemlje do 24°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 30°C i 36°C, u Hercegovini do 41°C.

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima, naredne sedmice (od 3. do 10. augusta) na prostoru naše zemlje atmosfera neće biti potpuno stabilna. Tokom dana, uz duža sunčana razdoblja mogući su i kraći lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Više sunčanih sati očekuje se na jugu zemlje.

Maksimalne temperature zraka znatno niže u odnosu na predhodnu sedmicu.

Minimalne temperature zraka varirat će između 13°C i 18°C u Bosni, do 22°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 25°C i 30°C u Bosni, do jugu Hercegovine do 33°C.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA