U Mostaru preminuo Drago Marić

1
Fena
U Mostaru preminuo Drago Marić
Foto: Večernji list BiH / Drago Marić

Preminuo je Drago Marić, višegodišnji novinar, prvi direktor Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine, sudionik mirovnih pregovora u Daytonu, univerzitetski predavač i član uredništva Hrvatske enciklopedije u BiH.

Marić je preminuo u popodnevnim satima u osamdesetoj godini života nakon kraće borbe s teškom bolešću, izvijestili su iz Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH.

Rođen je 1944. godine. Završio je studij filozofije na beogradskom sveučilištu. Dugi niz godina u bivšoj državnoj zajednici bio je dopisnik Politike iz Mostara. Za vrijeme rata je obnašao više dužnosti, a bio je i predstojnik ureda predsjednika vlade tzv. hrvatske republike Herceg-Bosne. Bio je dio izaslanstva hrvatskih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine na mirovnim pregovorima u Daytonu.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Marić je je bio prvi direktor javnog servisa, te BHRT-a. Bio je i predavač na studiju novinarstva Univerziteta u Mostaru. Sudjelovao je u radu Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH, te na nekoliko njihovih projekata među kojima je i nekoliko svezaka Hrvatske enciklopedije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije