U Mostaru otvoren restoran u kojem će raditi šest osoba s invaliditetom

Fena
U Mostaru otvoren restoran u kojem će raditi šest osoba s invaliditetom
FOTO: Fena / Otvorenje restorana Lonato

Restoran "Lonato", u kojem će uz kuhara i dva konobara raditi i šest osoba s invaliditetom iz Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru, otvoren je danas u sklopu navedenog centra.

U Mostaru se otvara restoran u kojem će raditi osobe s invaliditetom

Direktorica "Los Rosales" Mirna Mezit kazala je kako taj centar već tri godine implementira jedan jako vrijedan projekt.

"Projekt već traje tri godine i danas će se završiti i ugledati svijetlo dana. Radi se o pružanju mogućnosti i pružanju kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom, odnosno o ostvarivanju onih osnovnih prava, a jedno od njih je i zapošljavanje. Naime, sve je krenulo kada su volonteri iz holandske humanitarne organizacije 'Just Sophie' došli u naš Centar koji je tada dobio kuhinju i kantinu koje su bile prilagođene za naše korisnike", kazala je Mezit.

Nevjerovatan je: Poslušajte kako ambasador Velike Britanije u BiH svira

Dodaje kako nakon ostvarivanja tog cilja njihova saradnja nije prestala, nego je išla dalje i današnjim događajem, kako kaže, pokazala kako svi zajedno možemo graditi društvo jednakih mogućnosti.

"Nakon što smo dobili kuhinju i kantinu ideja nam je bila našim korisnicima pružiti i tu mogućnost i pravo zapošljavanja, tako da smo u partnerstvu s organizacijom 'Just Sophie' i socijalnim poduzećem 'Radin', koje trenutno zapošljava 13 osoba s invaliditetom, došli do današnjeg otvaranja restorana 'Lonato'. Mislim da je to hvale vrijedan projekt", kazala je Mezit.

Dodala je kako je "Lonato" prvi projekat ove vrste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i šire, a koji u ovom trenutku može pružiti mogućnost zapošljavanja za šest osoba s invaliditetom.

"Postoji puno štićenika kojima želimo osigurati posao, a ako uspijemo ukloniti barijere te ako ljudi prepoznaju kvalitetu našeg rada i budu posjećivali ovaj restoran, onda ćemo imati mogućnosti za proširenje i zapošljavanje još više osoba s invaliditetom", kazala je direktorica centra Los Rosales.

Osnivačica humanitarne organizacije "Just Sophie" Sophie Hooymans navela je kako je saradnja između navedene organizacije i centra "Los Rosales" nastala sasvim slučajno.

"Prije četiri godine došla sam u Mostar, upoznala direktoricu Mezit i odmah smo osjetile neku povezanost i krenule u saradnju. Mirna je prvo predložila da napravimo kantinu za djecu, a projekt se vremenom proširio, a iz njega je nastao 'Lonato'. Taj naziv je simboličnog značenja, a predstavlja snagu čovjeka", kazala je Hooymans.

Navodi kako joj je ovo prvi projekt u Mostaru za koji je, po njenim riječima, izdvojeno oko 30.000 eura.

Štićenica centra "Los Rosales" Aldijana Morić kazala je kako se u Centru osjeća prelijepo kao i da će uživati u novootvorenom restoranu.

"Ja ću u 'Lonatu' gostima posluživati jela i pića. Prvu plaću nisam još primila, ali kad je primim potrošit ću je na odjeću", kazala je Morić.

Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Holandije u BiH podržavaju rad centra "Los Rosales" pa će tako korisnicima centra i njihovim sugrađanima u povodu otvaranja navedenog restorana u Los Rosalesu prirediti koncert benda Britanske ambasade "Diplomatski instrument", s početkom u 19.00 sati, dok će njihove kolege iz Ambasade Kraljevine Holandije pripremati palačinke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije