U Ljubinju ledena rosa uništila voće i povrće

Radiosarajevo.ba
U Ljubinju ledena rosa uništila voće i povrće
Foto: Nezavisne novine / Ilustracija

Neočekivani nagli pad temperature u Ljubinju je, u srijedu, samo u toku nekoliko sati nanio ogromnu štetu na kulturama voća i povrća.

Jutarnja rosa se, kako tvrde voćari i povrtari, naglo ledila jer je temperatura drastično padala, što je nezapamćeno za ovo doba godine, pa su sve biljke izgledale kao da je po njima pao snijeg, a bijelim pokrivačem je bila prekrivena i zemlja, pišu Nezavisne novine.

Do popodne su svi mladi izdanci povrtarskih kultura na većini parecela bili kao skuvani, a u dijelu Ljubinjskog polja koje se zove Podvođeni ratari će, kažu, ponovo saditi svoje kulture, jer su one posijane i posađene sve uništene.

Dragoljub Sorajić, referent za poljoprivredu opštine Ljubinje, kaže da komisija još nije izlazila na teren, jer već dva dana pada kiša, pa je još nemoguće ući u voćnjake i njive i sve detaljno pregledati.

"Ako je suditi po onome što se vidi s puta - šteta je zaista velika, mada smatram da su gore prošle voćke nego povrće, koje se dobrim dijelom može oporaviti, jer vjerujemo da nije iz korijena uništeno", kaže Sorajić.

Dodaje da je, osim voćaka, dosta stradao krompir, ali se on može omladiti, dok kod voćnjaka postoji bojazan da će plodovi biti slabi.

"Najveće površine naših oranica su pod voćnjacima, a bojimo se naročito za neke sjevernije parcele, koje su bile više izložene hladnoći, mada niko ne zna šta je u unutrašnjim dijelovima voćnjaka, za koje domaćini tvrde da imaju dosta štete", objašnjava Sorajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije