U Livnu 28 zaraženih: Izloženi su stigmatizaciji i osudama okoline

Fena
U Livnu 28 zaraženih: Izloženi su stigmatizaciji i osudama okoline
Fena / S press-konferencije

Livanjskom kantonu do sada je evidentirano 28 pozitivnih osoba na COVID-19, jedan slučaj završio je smrtnim ishodom, dvije osobe su hospitalizirane u SKB Mostar, dok su ostali u dobrom stanju.

"Svi zaraženi su iz Livna, polovica njih nema nikakvih simptoma i oni su otkriveni, ne na osnovu kliničke slike, već kao kontakti prvozaraženih. Rekla bih da je situacija u Županiji odlična, u Livnu nešto lošija, s tim da je dobro što su sve zaražene osobe povezane, odnosno radi se o jednom klasteru. U ostalim općinama nemamo niti sumnjivih niti potvrđenih slučaja COVID-19", kazala je na konferenciji za novinare direktorica Županijskog zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona dr. Dijana Mamić.

Ona je pozvala sve stanovnike da se pridržavaju propisanih mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Mamić je upozorila kako je na terenu primijetila da su inficirane osobe izložene stigmatizaciji i da o njima kruže razne neutemeljene priče.

"Za takvo nešto nema potrebe. Svi smo mi izloženi riziku i svi se možemo inficirati. Trebamo se staviti u kožu tih ljudi i zamisliti kako bismo se osjećali da nas naši susjedi, prijatelji, cijeli grad osuđuje", istaknula je Mamić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije