COVID bilten / U KS 11 novozaraženih: U Zetri danas nastavak vakcinacije građana

16. 07. 2021. u 11:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, testirano je 517 osoba, a od Covid-19 infekcije oporavilo se devet naših sugrađana. U istom periodu, nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 37 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 13. Jedan pacijent se nalazi na respiratoru.

Kanton Sarajevo danas bilježi 79 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 676 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.775 osoba zaraženih koronavirusom i 51.409 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 16. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 33 pacijenata, a jedan pacijent je transportovan na liječenje u Opću bolnicu.

Ukupno su na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta 1.823 brisa, a što obuhvata i jučerašnje testiranje navijača pred fudbalski meč na Koševu.

Covid-pozivni centar zabilježio je 165 poziva, a obavljen je 71 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana 1.820 osoba je revakcinisano i vakcinisano na Zetri, dok će se danas nastaviti sa istom aktivnosti prema građanima, kao i prema zdravstvenim radnicima i onkološkim pacijentima.

Podsjećaju da u slučaju da oni građani koji ne dobiju termin za revakcinaciju putem Informacionog sistema ZZO-a trebaju doći u Zetru na dan koji je, prema navedenom planu, ranije određen za njihovu revakcinaciju.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre i visokih temperatura zraka, molimo građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA