Objavljeni COVID brojevi za Kanton Sarajevo: Nema preminulih

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni COVID brojevi za Kanton Sarajevo: Nema preminulih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je evidentirano sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 504 uzorka. U istom periodu od COVID-infekcije se oporavilo 10 osoba i nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 46 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 28, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja su otpuštene dvije osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 158 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 844 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.627 osoba zaraženih koronavirusom i 51.186 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je šest, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 11.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 58 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 73 brisa, a sa ovim brojem na drive-in punktu i u COVID-ambulantama ukupno su uzeta 282 brisa za PCR testiranje.

COVID-pozivni centar je zabilježio 158 poziva proteklog dana, a obavljeno je i 159 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da je danas u Zetri planirana vakcinacija 250 građana kojima je upućen poziv na vakcinaciju, kao i revakcinacija onkoloških pacijenata, te vakcinacija uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz JU Dom zdravlja mole građane da ne dolaze samoinicijativno na revakcinaciju Pfizer vakcinom i poručuju da će biti pozvani po primitku novih količina ovih vakcina. Napominju da se revakcinacija Pfizer vakcinom može izvršiti tri do šest sedmica od prve vakcinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije