U Krajini najavljeni protesti zbog hapšenja pripadnika 505. viteške brigade

Anadolija
U Krajini najavljeni protesti zbog hapšenja pripadnika 505. viteške brigade
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području općina Bužim i Velika Kladuša lišili slobode dvije osobe.

Slobode su lišeni bivši pripadnici 505. viteške brigade zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 175. KZBiH „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“, saopćeno je iz SIPA-e.

Lišenja slobode izvršena su po naredbi Tužilaštva BiH.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o Nisvetu Poriću i Safetu Isakoviću, bivšim pripadnicima 505. viteške bužimske brigade Petog korpusa Armije RBiH. Isaković je nosilac najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“.

Putem društvene mreže Facebook danas je upućen poziv bivšim pripadnicima Petog korpusa ARBiH kako bi na području Unsko-sanskog kantona bili održani mirni protesti zbog hapšenja Porića i Isakovića, bez da je, kako je istaknuto, saopćeno vrijeme i mjesto navodnih zločina.

"Heroji se hapse, oni koji su svoju mladost dali da odbrane gole živote pred četničkim i autonomaškim tenkovima,od dječaka postali vojnici a pravi zločinci dobivaju načelničke fotelje, visoke pozicije u policiji. A mi na sve to šutimo. Pozivamo sva boračka udruženja da koordinirano najave mirne proteste širom Cazinske krajine", istaknuto je u pozivu na održavanje mirnih protesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije