U kontroli sa sarajevskom policijom: Kako se poštuju mjere, kada idu kazne...

5
L. S. - S. M.
U kontroli sa sarajevskom policijom: Kako se poštuju mjere, kada idu kazne...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Policija na ulicama Sarajeva

Posljednjih dana u Sarajevu raste broj oboljelih od COVID-19, a s druge strane, na ulicama i ostalim javnim mjestima je vidljivo da se propisane epidemiološke mjere sve manje poštuju. 

S obzirom da su donesene nove mjere i naredbe u KS, a policija je najavila kažnjavanje i rigorozniji pristup prema nepoštivanju pravila, provjerili smo kakva je situacija na ulicama grada. 

Martovsko sunce i činjenica da je petak izmamila je brojne građane na sarajevske ulice.

Kakva je atmisfera, šta građani misle o situaciji u kojoj smo već godinu dana, koji je stav policije, saznajte u nastavku teksta.  

"Bit će nam posebno zadovoljstvo ako ne budemo morali nijednog građanina Sarajeva sankcionirati. Međutim, uslijed donesenih novih mjera s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, a koje, između ostalog, propisuju i obavezno propisno nošenje zaštitnih maski za vrijeme kretanja na javnom prostoru, policija će za sve neodgovorne pojedince izricati zakonom propisane sankcije.

Naš cilj nije kažnjavanje, već zaštita zdravlja stanovništva po preporukama i naredbama stručnih tijela“, kazao je Mirza Hadžiabdić, iz odjela za Odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.

Policija na ulicama Sarajeva - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Policija na ulicama Sarajeva

Kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera bit će od 500 do 1.500 KM. Što znači, da ukoliko ne nosite masku mogli bi dobiti kaznu od 500 KM. 

Građani su generalno razočari i ljuti zbog situacije koju dikrita pandemija koronavirusa, a koja će po svemu sudeći još dugo trajati. Mnogi nisu bili raspoloženi za izjavu, ali oni koji su pristali na razgovor istakli su različita mišljenja. 

"A ova situacija, šta da kažem. Moje mišljenje o SDA, o svim ovim lopovima na vlasti, pa ovdje će samo ostati đuturimi kao ja, vi mladi nemojte ovo raditi sebi, idite odavde, idite u Austriju perite sude, bit ćete bolje poštovani", poručio je Ešref Gracić, penzionisani advokat za portal Radiosarajevo.ba

U razgovoru sa penzionerima ispred BBi koji nisu željeli dati izjavu za portal kratko su prokomentarisali da im je sve dosadilo i da ne vide svrhu ovih mjera.

S druge strane studenti su ravnodušni.

"Navikli smo se na ovu situaciju. Masku nosim da ne bih bio kažnjen, a smatram da je treba nositi i kažnjavati ko ne nosi, jer ima efekta. Nije mi problem ako dođe do lockdowna, jer idem na fakultet, a mogu učiti i od kuće", poručio je mladi student Aladin Brdar.

Šta god mislili, mjere nam ostaju, a zaštiti se moramo. Podsjećamo još jednom maske su obavezne, kao i održavanje socijalne distance! 

Kakva atmosfera vlada u Sarajevu, pogledajte u galeriji fotografija i snimku: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije