U Konjicu počeo sastanak koalicionih partnera o formiranju federalne i državne vlasti

7
Radiosarajevo.ba
U Konjicu počeo sastanak koalicionih partnera o formiranju federalne i državne vlasti
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dolazak lidera na sastanak

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Stranke za BiH i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Semir Efendić stigli su na današnji sastanak koji su zakazali s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine u Konjicu kako bi razgovarati o detaljima formiranja federalne i državne vlasti.

Prethodno su blok od osam stranaka i HDZ potpisali dokument, koalicioni sporazumn, krajem novembra nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. - 2026. godine", javlja Fena.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

'Osmorka' i HDZ danas dogovaraju pozicije u vlasti

'Osmorka' i HDZ danas dogovaraju pozicije u vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio da bi već danas trebalo biti poznato kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, a na dnevni red su došle teme o resorima i dogovoru oko izvršne vlasti.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković ocijenio je da su se stekli svi uvjeti, posebno za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, dodajući da partneri imaju usvojen jasan plan i program koji već zahtijeva ozbiljne razgovore o raspodjeli resora.

Učesnici sastanka nisu davali izjave, ali za 14 sati zakazali su pres-konferenciju kada bi javnost trebala imati više detalja o rezultatima sastanka. Kada su resori u pitanju ono što se za sada sigurno zna je da će HDZ za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH predložiti Borjanu Krišto koja također prisustvuje današnjem sastanku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije