U Kantonu Sarajevo tri osobe preminule od COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo tri osobe preminule od COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, potvrđeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 234 uzorka prikupljena 31. decembra 2020. i 1. januara 2021. godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 26 zaraženih osoba, odnosno njih 55,31 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 68 osoba se oporavilo od COVID – infekcije.

Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 150 pacijenata, od kojih 92 na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima, te 58 u Općoj bolnici "Prof.dr. Abdulah Nakaš".

Od ovog broja, 14 pacijenata koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je na neinvazivnoj ventilaciji 10 pacijenata.

Sa bolničkog liječenja jučer je otpušteno 12 osoba.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom u KS povećan na 386 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.176 slučajeva zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji se nalazi 1.238 osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju na važnost pravilnog nošenja maske, fizičke distance, čestog i temeljnog pranja ruku, u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije