KS: Kazne za 222 roditelja koji su odbili vakcinirati djecu!

Radiosarajevo.ba
KS: Kazne za 222 roditelja koji su odbili vakcinirati djecu!
FOTO: EPA / Ilustracija

Na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom cijepljenja statusu iz organizacionih jedinica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su, po službenoj dužnosti tokom 2019. godine, dostavili ukupno 414 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja cijepljenja.

Pozivu inspektora se odazvalo 325 roditelja, od kojih je 222 odbilo cijepljenje djece, te su im radi propuštanja te zakonske obveze izdane novčane sankcije u ukupnom iznosu od 22.200,00 KM.

Od navedenog broja, 103 roditelja su se izjasnila da će cijepiti dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti, prenosi N1.

Mitovi i činjenice o vakcinama

Za 17 djece su dostavljene potvrde o izvršenom cijepljenju, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja. Radi usporednih pokazatelja, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove napominju kako je interesantno spomenuti da je u toku 2018. godine iz istog razloga u razdoblju od juna, kada je počelo sankcioniranje roditelja zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu djecu, do kraja decembra sankcioniranja 358 roditelja i izdano isto toliko prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800,00 KM.

U ovoj godini kažnjeno je 136 roditelja manje za period od 12 mjeseci, s tim da je i broj dostavljenih potvrda iz domova zdravlja u 2019. godine bio za 134 manji i iznosio je 414 u odnosu na 2018. godinu, kada ih je evidentirano 548.

Razlog tih 24,45 posto manje dostavljenih potvrda je, najvjerovatnije, pojava epidemije morbila u KS u protekloj godini, kada se povećao broj cijepljenja djece.

"Roditelj/staratelj je dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv određenih zaraznih bolesti, između ostalih i protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubeole, zaušnjaka, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika članom 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM", ističu iz KUIP-a.

Navode kako će i u 2020. godini kantonalni sanitarni inspektori nastaviti inspekcijske postupke započete prethodne godine, a svakako će pokretati i nove shodno dostavljenim potvrdama o nepotpunom cijepljenom statusu iz JU Dom zdravlja KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije