U Kantonu Sarajevo preminulo šest osoba, 52 novozaraženih

0
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo preminulo šest osoba, 52 novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 459 uzoraka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavile su se 124 osobe.

Šest pacijenta je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Trenutno je na bolničkom liječenju 125 pacijenata, od kojih je 120 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 21,6 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 63 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 62. Na respiratoru su tri osobe, a 14 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju je 13 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.418 aktivnih slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.198 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 66.872 osobe zaražene koronavirusom, te 63.886 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 107, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 177", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 281 pacijent, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 465 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 342 poziva, a obavljena su i 223 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije