U Kantonu Sarajevo preminule četiri osobe, 949 novozaraženih

0
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo preminule četiri osobe, 949 novozaraženih
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / COVID podaci za Kanton Sarajevo

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 949 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od COVID-19 infekcije oporavilo se 928 osoba. Četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti. Trenutno su na bolničkom liječenju 222 pacijenta, od kojih je 199 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 72,97 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 163 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru je 11 osoba, osam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju 10 pacijenata.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Uzeto 800 brisova

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.271 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 90.944 osobe zaražene koronavirusom i 82.929 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 922", podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 670 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 800 briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 7.30 do 20 sati.

Zabilježili 1.291 poziv

COVID-pozivni centar zabilježio je 1.291 poziv, a obavljeno je i 386 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 609 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije