U Kantonu Sarajevo i danas nema preminulih

0
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo i danas nema preminulih
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Covid centar Saraj Polje u Sarajevu

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 11 osoba od testiranih 414. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 21, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 15. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, sa liječenja su otpuštene dvije osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 208 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 985 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.565 osoba zaraženih koronavirusom i 51.074 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 34 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 47 PCR uzoraka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 166 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 147 poziva, a obavljeno je i 134 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano preko 850 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, a planirana je vakcinacija i zaposlenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije