COVID izvještaj za 11. juni: U Sarajevu bez preminulih, testirane 444 osobe

0
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za 11. juni: U Sarajevu bez preminulih, testirane 444 osobe
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Prelijep dan u Sarajevu

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 13 osoba od testiranih 444. Od COVID-infekcije se oporavilo 12 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih sedam osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 50 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 16.

Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od COVID-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 207 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.007 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.554 osobe zaražena koronavirusom i 51.064 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 53 pacijenta, od kojih niti jedan nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 81 PCR uzorak.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama izvršeno 248 PCR testiranja.

COVID-pozivni centar je zabilježio 78 poziva, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano preko 1.415 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, a planiran je nastavak vakcinacije zaposlenika Ujedinjenih nacija i to vakcinama koje je obezbijedila ova organizacija.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije