U Hrvatskoj najavili sutra udare vjetra od 130 km/h, a evo šta očekuje građane BiH

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj najavili sutra udare vjetra od 130 km/h, a evo šta očekuje građane BiH
Foto: Nel Pavletić /Pixsell / U Hrvatskoj najavili sutra udare vjetra od 130 km/h, a evo šta očekuje građane BiH

Poznati portal za vremensku prognozu Severe Weather Europe objavio je kako na sjeveroistok Europe te Mediteran stiže hladna fronta koja će donijeti niže temperature, a ponegdje i snijeg.

Nad Balkanskim poluotokom polako se proteže hladna fronta koja će ‘potjerati’ toplinu koja je vladala posljednjih dana na ovom području. Hladna fronta doseći će i Mediteran, dok će toplija krenuti prema zapadnoj Europi, navodi Severe Weather Europe.

Hrvatski hidrometeorološki zavod za utorak je oglasio crveni Meteoalarm za područje Kvarnera. Upozorenje vrijedi zbog vrlo jake i olujne bure, očekuju se udari vjetra od 65 do 130 km/h.

U Dalmaciji će biti jake, na udare i olujne bure.

U utorak će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. U nizinama kiša, u centralnim i zapadnim područjima lokalno i susnježica, a u višim područjima snijeg. Prije podne prestanak padavina na sjeveru zemlje i postepen prestanak padavina prema večernjim satima i u ostalim područjima. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C.

Prognoza vremena za veće gradove BiH - undefined

Foto: FHMZ: Prognoza vremena za veće gradove BiH

U srijedu će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti od poslijepodnevih sati. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13°C, na jugu zemlje od 14 do 17°C, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije