U fokusu politička moć i antiintelektualizam

2
Fena
U fokusu politička moć i antiintelektualizam
FOTO: Facebook / Detalj sa online sesije Kruga 99

Intelektualci su odgovorni za raspad Jugoslavije, ratove u Sloveniji i Hrvatskoj, a naročito za katastrofu Bosne i zločine, uključujući i genocid. Međutim, intelektualci, naravno neki drugi, su također zaslužni za zaustavljanje zločina i rata u Bosni, pa čak i za sprečavanje mnogo crnjeg scenarija, kazao je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 sociolog i politolog prof. dr Džemal Sokolović kao jedan od uvodničar o temi Politička moć i anti/intelektualizam.

Istakao je da ohrabren posljednjom Rezolucijom Evropskog parlamenta, ali i nizom izjava istaknutih evropskih političara. Među intelektualcima još uvijek ima previše onih koji ne odustaju od anahronog termina konstitutivnost naroda, kao i još problematičnijeg izraza legitimni predstavnici naroda, protivnog evropskim vrijednostima.

Također je naglasio da je neprihvatljivo insistirati i na bilo kakvoj teritorijalizaciji BiH zasnovanoj na etničkom kriteriju.

Svaki građanin ove zemlje mora biti suveren ove države, a to se postiže samo tako što će biti punopravan na svakom pedlju bosanske zemlje. Pravno rješenje već postoji, samo je potrebno implementirati odluke Suda u Strasbourgu, od Fincija do Pudarića - zaključio je Sokolović.

Birokratija upravlja univerzitetima

Profesor Fakulteta političkih nauka UNSA, Senadin Lavić kao drugi uvodničar današnje sesije je kazao da smo danas zarobljeni u društvo neznanja kojim dominiraju poluobrazovani manipulatori nesvjesni šta znači za jedno društveno-kulturno postojanje zajednica slobodnomislećih ljudi.

Profesori su poniženi i obezvrijeđeni, njihovi pozivi su obesmišljeni, sistemi obrazovanja su dati u ruke diletantima i lošim đacima koji mrze obrazovanje. Umjesto da se bave naučno-istraživačkim radom, dakle, pisanjem knjiga i vođenjem istraživanja profesori popunjavaju tabele o prisutnosti nastavi, broju studenata, procentu prolaznosti i prosječnoj ocjeni, dok se birokratija množi i upravlja univerzitetima - kazao je Lavić.

Profesor Mašinskog fakultet univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić je istako da je antiintelektualizam u BiH institucionaliziran.

Etničke odrednice

"Primjeri stvaranja etničkih akademija nauka kao i raznih intelektualnih udruženja s etničkim odrednicama idu u prilog antiintelektualizmu", rekao je Bašić.

Dodao je da antiintelektualizam u BiH svugdje, što odgovara trenutnom društvenom, socijalnom, političkom, obrazovnom i svakom drugom stanju društva. U širem kontekstu, antiintelektualizam i antihumanizam je i držanje BiH kao države zarobljene 25 godina u svojevrsnom statusu quo, pored obaveza o izgradnji demokratske države, a koje su utvrđene, potpisane i preuzete u okviru mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije