Sarajevo / Državotvorno nejedinstvo i neprijateljstvo prema BiH tema današnjeg "Kruga 99"

14. 04. 2019. u 14:03:00 Fena

Shares: 1

Bosna i Hercegovina se nalazi u prelomnom političkom trenutku u kojem je neophodno okupiti sve državotvorne politike i snage radi iznalaženja institucionalnog odgovora na „politike siledžijstva i pripreme za nova nasilja, a kako bi ih zaustavili“, upozoreno je danas s redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

„Dok Dodik sklapa kockice i pravi državu od entiteta, Čović oživljava paradržavnu tvorevinu tzv. Herceg Bosnu, političko Sarajevo gura glavu u pijesak...“, kazao je potpredsjednik Demokratske fronte (DF) i predsjedavajući Kluba DF-a u Zastupničkom  domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dženan Đonlagić kao uvodničar sesije o temi "Državotvorno nejedinstvo jača separatizam, diskriminatorni poredak i neprijateljstvo prema BiH".

Istaknuo je kako treba zaustaviti izmjene Izbornog zakona BiH po koncepciji HDZ-a i Dragana Čovića, „jer ako se one realiziraju, onda bilo kakva priča o građanskim multietničkim strankama u BiH postaje besmislena i bespredmetna“.

Naveo je u tom kontekstu kako stranka iz koje dolazi suvereno donosi vlastite odluke, te da je jedna od tih i odluka o uspostavljanju parlamentarnih većina, odbacujući pokušaje etiketiranja po kojem je "zalaganje za građansku politiku i građansko društvo u BiH, istovremeno, i bošnjačka platforma, ili tzv. bošnjački blok, ili bošnjačka reprezentacija, samo zato što je naša koncepcija građanskog društva i građanske politike u BiH prihvatljiva i dijelu bošnjačke političke scene“.

„Strateški ciljevi pred kojima se nalazi BiH i događaji koji su se dešavali od 7. oktobra (dan Općih izbora u BiH) i koji se danas dešavaju u i oko BiH su nas opredijelili da ne posmatramo te događaje iz 'hladovine' opozicije, ili s političkih tribina, nego da uzmemo aktivno učešće u procesima i da kroz institucije BiH, zakonodavne i izvršne, vratimo debatu o građanskom društvu i politici u BiH u žižu javnosti“, precizirao je Đonlagić.

Istaknuo je značaj privrženosti konceptu očuvanja multietničke države BiH i građanskog društva u kontekstu članstva u Evropskoj uniji i nastavku partnerstva s NATO-om kao najjačim sigurnosnim savezom na globalnom planu, kako bi pitanja konflikta, nesigurnosti i, eventualno, bilo kakvih sukoba, konačno bila stavljena po strani, a prioritet bio dat životnim pitanjima u BiH.

Na aktuelno stanje u BiH osvrnuo se i zastupnik u državnom parlamentu prof. dr. Zlatan Begić (DF), upozoravajući kako napad na Bosnu i Hercegovinu danas dolazi iz institucija sistema od dobro poznatih politika.

Pojasnio je kako pritom treba znati da nema građanina izvan države i bez države, te da je građanin izvan države stranac, a bez države osoba bez državljanstva, odnosno apatrid, naglašavajući odgovornost građanske političke opcije za aktuelno stanje u BiH.

„Mi se nećemo nikome pravdati zbog toga što radimo i što se borimo za državu, da bi u toj državi postojao građanin sa svim njegovim pravima i borit ćemo se do kraja“, poručio je Begić, ciljajući na politički angažman i prioritete stranke iz koje dolazi.             

Kako je uoči održavanja sesije najavio predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, njeni sudionici će u prvom dijelu, a prije elaboriranja spomenute teme, održati komemoraciju u povodu smrti akademika Tvrtka Kulenovića, te prisustvovati predstavljanju nove web stranice Kruga 99.

Kazao je, istovremeno, kako zbog predstojećih blagdana - Uskrsa i Vaskrsa u naredne dvije nedjelje neće biti održavane sesije Kruga 99, te da prva naredna slijedi iza prvomajskih praznika.   

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA