U Ferhadiju pristižu prvi vjernici

Lana Ramljak, Faruk Zametica
U Ferhadiju pristižu prvi vjernici
Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se u Banjoj Luci gdje je za danas predviđeno otvaranje obnovljene džamije Ferhadija, srušene 1993. kao dio politike etničkog čišćenja Bošnjaka.

Prvi vjernici počeli su stizati ispred banjalučke Ferhadija džamije, koja danas treba biti ponovno otvorena nakon što je srušena na današnji dan 1993. godine.

Ferhat-pašina džamija, dragulj bh. arhitekture, bit će otvorena u poslijepodnevnim satima nakon svečane ceremonije na kojoj bi trebali učestvovati Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović te brojni drugi gosti.

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine.

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

Predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije koštala je više od 10 miliona KM, a trajala je oko 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije