Pogledajte kako je jutros u Banjoj Luci, uoči otvaranja Ferhadije

Lana Ramljak, Faruk Zametica
Pogledajte kako je jutros u Banjoj Luci, uoči otvaranja Ferhadije
Faruk Zametica / Banja Luka, uoči otvaranja Ferhadije
Reporteri portala Radiosarajevo.ba od jutros se nalaze u Banjoj Luci gdje se očekukje svečano otvaranje obnovljene džamije Ferhadija, srušene 1993. kao dio politike etničkog čišćenja Bošnjaka.

Na ulicama centra Banja Luke od jutros vlada pravo opsadno stanje.

Promet je potpuno blokiran u blizini Ferhadija džamije, a na ulicama cijelog grada veliki je broj policajaca, kako u uniformi, tako i u civilu. Također, u centru grada nalazi se veliki broj novinarskih ekipa.

Podsjećamo vas, u Banja Luci se danas ponovo otvara Ferhat-pašina džamija ili samo Ferhadija, koja je srušena na današnji dan, 1993. godine, a na svečanu ceremoniju dolazi veliki broj visokih zvanica te se očekuje dolazak više hiljada gostiju.  Ferhat-pašina ili bolje znana kao Ferhadija džamija je bila centralni objekat u Banjaluci. Zgrada je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture 16. vijeka. Njen arhitekta je nepoznat ali je poznato da je bio učenik otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Izgradnju džamije je finansirao Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg.

U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih bajraktara, željezna i kamena ograda sa česmom na ćošku, šadrvan i staro mezarje u bašti. Kasnije je kompleks dopunjen sa sahat-kulom izgrađenom nedaleko od Ferhadije. Džamija je bila 18m široka, 14m dugačka, a vrh kupole je bio 18m visok. Munara je bila 43m visoka.

Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u (nulta kategorija kulturnog spomenika).

Pogledajte kako izgleda ovo jutro u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije