Pehar: U Federaciji BiH za 24 sata umrle tri osobe, 29 pozitivno

Fena/Radiosarajevo.ba
Pehar: U Federaciji BiH za 24 sata umrle tri osobe, 29 pozitivno
Foto: Screenshot / Davor Pehar

U Federaciji Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata na infekciju koronavirusom testirana je 201 osoba, od kojih je 29 pozitivno, potvrdio je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

Novih slučajeva najviše je bilo u Tuzlanskom kantonu 11, deset je bilo u Zeničko-dobojskom, tri u Zapadnohercegovačkom, po dva u Unsko-sanskom i Srednjobosanskom te jedan u Kantonu Sarajevo.

"Do sada je u FBiH testirano 1.056 osoba, a Covid-19 potvrđen je kod 152 osobe",  rekao je Pehar.

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadnohercegovačkom kantonu 21, Tuzlanskom kantonu 29, Sarajevskom kantonu 18, Zeničko-dobojskom 20, Unsko-sanskom deset, Bosansko-podrinjskom šest, te Posavskom jedan i Srednjobosanskom kantonu tri.

"Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva više je žena u odnosu na muškarce, žena 55,73 posto", istakao je Pehar, navodeći da su 8,23 posto pozitivnih slučajeva u dobi do 24 godine, 66,41 posto do 64 godine, dok je 25,2 preko 65 godina.

Naglasio je da je, za sada, ostvaren zacrtani cilj, a to je da se virus nije pojavio kod velikog broja starijih osoba.

"Nažalost, u protekla 24 sata registrirana su tri nova smrtna ishoda, čime se broj povećao na osam", naveo je Pehar.

Pozvao je stanovništvo da ostane u domovima i da se pridržavaju naredbi nadležnih institucija.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o određenom broju nepouzdanih testova na KCUS-u, Pehar je kazao da je kod određenog broja testova došlo do mehaničkog oštećenja. Broj testova, kako je rekao, dovoljan je. 

U FBiH je oko 7.300 bolničkih kreveta i to je, kako je rekao, "solidan broj" u ovoj fazi borbe protiv koronavirusa. Kazao je da je bolnicama naloženo da osiguraju dodatni broj kreveta. 

Upitan za slučaj preminule žene sa Ilidže, i da li će eventualno mijenjati protokole u komunikaciji među zdravstvenim ustanovama, on je kazao da nije najbolje upoznat sa detaljima te da protokol za sada neće biti mijenjan. 

Alden Kajtaz, sekretar Ministarstva obrazovanja kazao je da su učenici i studenti najuzorniji građani kada je u pitanju poštivanje mjera. Zahvalio je nastavnom osoblju koje provodi onlinje nastavu.  

Alden Kajtaz - undefined

FOTO: Fena: Alden Kajtaz

Rekao je i da će studenti iz Federacije Bosne i Hercegovine koji su u nekom od programa razmjene na fakultetima u svijetu, njih ukupno 288, dobit će jednokratnu pomoć od 600 KM, zahvaljajući Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

"Radi se uglavnom o projektima Erasmus+, Ceepus i Mevlana", istakao je Kajtaz.

Poručio je da su bh. ambasade adresa studentima u zemljama u kojima studiraju, za sva pitanja.

U vezi sa upisom prvačića rekao je da je odgođen u nekoliko kantona, te da će roditelji biti obaviješteni naknadno. U kantonima u kojima je obavljen upis odgođena je pripremna nastava.  

U Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu upis će biti obavljen elektronskim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije