Izvještaj iz FBiH: 45 zaraženih, čekaju se rezultati za još jednu preminulu osobu

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Izvještaj iz FBiH: 45 zaraženih, čekaju se rezultati za još jednu preminulu osobu

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u utorak do deset sati.

Navodi se da je do sada u Federaciji BiH na korona virus testirano 400 osoba, a da je kod njih 45 potvrđeno oboljenje COVID-19.

Također, kako navode, u FBiH registrovana su dva smrtna slučaja od posljedica zaraze korona virusom. 

S obzirom na to da je podatak o drugoj preminuloj osobi u Federaciji BiH, odnosno cijeloj državi novi i da o njemu do sada nije bilo riječi u zvaničnim izvještajima, Radiosarajevo.ba potražio je pojašnjenje u Zavodu.

Kako su nam kazali u Bihaću je preminula još jedna osoba za koju se sumnja da je bila zaražena novim sojem koronavirusa (COVID-19). Test za tu preminulu osobu, očekuje se u toku dana. I u prvom smrtnom slučaju, podsjetimo, radi se osobi iz Bihaća.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću za portal Radiosarajevo.ba kazao da jeste jedna osoba umrla i da postoji sumnja na koronavirus, ali da će se to tek znati nakon testiranja koje će biti gotovo u toku dana.

"Ne bi se o tom trebalo spekulirati dok testovi ne dođu", naglasio je.

Hajrudin Havić  - undefined

Foto: Arhiv: Hajrudin Havić

Inače, u Bihaću je situacija povoljna, naglašava naš sagovornik, kazavši da, prema dosadašnjem stanju, epidemija se dobro suzbija, a klaster kontroliše.

Kako navode iz Zavoda, najviše slučajeva zaraze korona virusom 22 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zeničko-dobojski kanton sa osam, Unsko-sanski kanton sa pet te Bosansko-podrinjski sa četiri. U Kantonu Sarajevu imaju tri slučaja oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom, Srednjobosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Najviše testova na korona virus 153 obavljeno je Hercegovačko-neretvanski kanton, a potom u Tuzlanskom kantonu gdje su urađena 94 testa i svi su bili negativni.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 16.500 ljudi, a potvrđeno je preko 380.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

COVID-19: Servisne informacije za građane - sve na jednom mjestu

U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat. U Republici Srpskoj zabranjeno je kretanje od 20,00 do 05,00, počevši od 21. marta. U Federaciji zabranjeno je kretanje od 18,00 do 05,00 počevši od 22. marta. Radiosarajevo.ba u nastavku donosi pregled najvažnijih informacija za građane, važne brojeve telefona, te listu donešenih mjera na nivou države, entiteta, kantona ...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije