U Federaciji BiH još 197 novozaraženih, dva muškarca umrla

Radiosarajevo.ba
U Federaciji BiH još  197 novozaraženih, dva muškarca umrla
Foto: EPA-EFE / Sarajevo

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH je testirano 1.126 uzoraka, od kojih je 197 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 79.347 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 5.279 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.377 pacijenata, 158 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata.

Trenutno je aktivno 2.787 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 115 smrtnih slučajeva.

U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja, preminuli su muškarci iz Sarajeva (1955.) i Banovića (1948.)

U uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije preporučuje se građanima da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje. Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva koja je na snazi, nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Podsjetimo, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, Opštoj bolnici Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča, izvršeno je testiranje 655 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod 146 osoba u RS-u.

To znači da je današnji bilans novozaraženih u BiH 343. 

Kako je danas ranije objavljeno, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, Opštoj bolnici Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča, izvršeno je testiranje 655 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 146 osoba u RS-u.

To znači da je današnji broj novozareženih u BiH, bez podataka iz brčko Distrikta, 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije