U FBiH u školskoj 2022/2023. godini više srednjoškolaca u odnosu na prethodnu godinu

1
Fena
U FBiH u školskoj 2022/2023. godini više srednjoškolaca u odnosu na prethodnu godinu
FOTO: Pixabay / Učionica / Ilustracija

U Federaciji BiH u školskoj 2022./2023. godini, 70.415 učenika pohađa srednjoškolsko obrazovanje, što je više za 0,6 posto odnosno za 391 učenika u odnosu na stanje prethodne školske godine. Udio učenica u srednjem obrazovanju iznosi 49,5 posto.

Posmatrano po kantonima, najveći broj učenika je u Kantonu Sarajevo (21,4 posto) i Tuzlanskom kantonu (20,0 posto), a najmanji broj učenika je u Bosansko-podrinjskom kantonu (1,0 posto) i Posavskom kantonu (1,1 posto), podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Prikupljeni podaci su rezultat godišnjeg istraživanja iz oblasti srednjeg obrazovanja i iskazuju se kao prethodni podaci prikupljeni za školsku 2022./2023. godinu do 25. septembra tekuće godine.

Energetski učinkovite obrazovne institucije kakve učenici i nastavno osoblje zaslužuju

Energetski učinkovite obrazovne institucije kakve učenici i nastavno osoblje zaslužuju

Kao škole uvrštena su i odjeljenja učenika sa posebnim potrebama koja su oformljena pri redovnoj srednjoj školi.

Kod ukupnog broja broj škola po vrstama škola - gimnazije, tehničke i srodne, stručne/strukovne i umjetničke škole - nije moguće iskazati, jer jedna mješovita škola kao pravni subjekt može u svom sastavu imati više vrsta škola.

Sve redovne i specijalne srednje škole su: u trajanju četiri godine gimnazije; tehničke i srodne škole; umjetničke i vjerske škole, u trajajanju od tri godine stručne/strukovne škole; škole za učenike sa posebnim potrebama; te škole za odrasle. Ukoliko škole za odrasle nemaju posebnu registraciju njihovi učenici ispite polažu pri redovnoj školi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije