U FBiH do sada stiglo 111.050 vakcina - evo koliko se građana vakcinisalo

0
Radiosarajevo.ba
U FBiH do sada stiglo 111.050 vakcina - evo koliko se građana vakcinisalo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija u Zetri

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 4. maja 2021. godine. Usvojen je i prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donesene sa rokom važenja od 14 dana, računajući od 6.5.2021 godine.

Jednom od naredbi je ublaženo ograničenje kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH i sada ono važi od 23:00 sata uvečer do pet sati ujutru narednog dana, a dozvoljeno je okupljanje ne više od 30 osoba na otvorenom.

Naređeno je vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Prije isteka roka od 14 dana, Krizni stožer FMZ je dužan da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Ovaj stožer je dužan i da današnje zaključke s prilozima dostavi kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva i zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona.

Sukladno zaključku od 8. januara 2021. godine, Vlada FBiH će Parlament FBiH izvjestiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje donesenim s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji je istaknuto da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, najviša je zabilježena u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

U proteklom, u odnosu na tjedan prije, broj novozaraženih slučajeva u FBiH je manji za 39 posto, a sedmodnevna incidenca za 48,3 posto, dok je za 24,8 posto manji i broj hospitaliziranih pacijenata.

Navedeno je da je u Federaciju BiH dosad stiglo 111.050 vakcina, a zaključno sa 2. maja 2021. godine je vakcinu protiv COVID-19 primilo 55.266 građana, od kojih je 49.508 primilo prvu, a 5.758 i drugu dozu, s tim što su ovi pokazatelji nepotpuni jer ih jedan kanton nije dostavio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije