Lukavac: U fabrici sode pukao spremnik, stanovnici se gušili od kiseline

Radiosarajevo.ba
Lukavac: U fabrici sode pukao spremnik, stanovnici se gušili od kiseline
Radiosarajevo.ba / Arhiv
U lukavačkoj fabrici Sode došlo je do pucanja spremnika i izlijevanja zbog čega je ionako prekomjerno zagađen zrak postao još nepodnošljiviji.

Stanovnici Lukavca žalili su se da je jučer u tom gradu bilo teško disati, a u zraku se osjetio miris kiseline koji se već oko 16:30 osjetio i u tuzlanskim naseljima Bukinje i Šićki Brod, prenosi RTV Slon.

Na mjestu događaja intervenirali su lukavački vatrogasci koji su saprali izlivenu tečnost. Informacije smo pokušali dobiti od MUP-a TK-a i Operativnog centra Civilne zaštite TK-a, ali nikog od pomenutih o događaju nije izvijestila niti Fabrika niti Općinski centar Civilne zaštite Lukavac.

Nakon poziva građana Bukinja i Šićkog Broda, potvrđene su informacije o izlijevanju, ali još uvijek nema zvaničnih informacija o kojoj tečnosti se radi. Nezvanično, riječ je o amonijaku.

O događaju je obaviješten kantonalni tužilac, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović koji je naveo da je Tužilaštvo TK-a obavijestilo Policijsku upravu u Lukavcu da izađu na teren, te da obavijeste inspekcijske službe za zaštitu okoliša.

Građani Lukavca jučer su udisali prekomjerno zagađen zrak, a od vlasti je izostala bilo kakva informacija ili uputstvo za ponašanje u situacijama kao što je ova. Ljekari apeliraju građanima da ne izlaze iz kuća i ne kreću se bez prijeke potrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije