U decembru novi projekat podrške turizmu BiH, evo o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
U decembru novi projekat podrške turizmu BiH, evo o čemu se radi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas videokonferencije sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije Ericom NelsonomMatthew Fieldom sa kojima je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima u BiH i regionu.

Ministar Košarac i ambasador Nelson razgovarali su o nastavku implementacije USAID-ovih projekata u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te o podršci koju će 2021. godine ova američka agencija pružiti razvoju turističkog sektora u BiH, sa akcentom na saniranje negativnih efekata panedmije koronavirusa.

Istaknuto je da će projekat podrške turizmu biti predstavljen u decembru ove godine.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno u što kraćem roku usvojiti zakone iz Trećeg energetskog paketa, što predstavlja obavezu BiH iz Sporazuma o pristupanju Energetskoj zajednici.

Sagovornici su razmotrili i pitanje pristupanja BiH regionalnoj inicijativi Mali Šengen.

U tom kontekstu, ministar Košarac je izrazio pozitivan stav spram mogućnosti da BiH postane dio regionalnog koncepta, koji podrazumijeva punu slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala sa zemljama regiona.

Ministar Košarac je sa britanskim ambasadorom Fildom razgovarao o predstojećem samitu o klimatskim promjenama, koji će biti održan 12. decembra u Londonu.

Tom prilikom, ministar je naglasio važnost ove teme iz aspekta zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva.

Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije