Ambasada SAD-a: Svaka radnja s ciljem razgradnje BiH je kršenje Daytonskog sporazuma

10
F. V.
Ambasada SAD-a: Svaka radnja s ciljem razgradnje BiH je kršenje Daytonskog sporazuma
Foto: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD i Milorad Dodik

Ambasada Bosne i Hercegovine u Sarajevu u izjavi za portal Radiosarajevo.ba ponovo je danas reagirala na navode srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Dodik je, podsjetimo, osporio je navode Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu kako "postojanje entiteta ovisi o postojanju države Bosne i Hercegovine".

Nadalje, lider SNSD, inače osoba na "crnoj listi" SAD-a, tvrdio je da postojanje Bosne i Hercegovine zavisi od postojanja entiteta, jer su, navodno, "oba entiteta nastala prije konferencije u Daytonu, gdje su oba ugurana u ovo što danas zovemo BiH".

Ambasada SAD-a u Sarajevu ranije je reagirala na pokušaje Dodika da dolije ulje na vatru raspravama o opstanku naše zemlje, najavivši kako će Srbi i Hrvati predložiti model funkcioniranja naše zemlje, uz alternativu "razdruživanja".

Dodik je za srbijansku Pink televiziju najavio kako će "Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o tome kako BiH može funkcionirati".

Ne bude li takva izjava prihvaćena, kako je kazao, jedina preostala opcija je "razdruživanje".

"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Daytonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet otcijepi. Svaka radnja preduzeta s ciljem razgradnje BiH predstavljala bi kršenje Daytonskog sporazuma. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti je ovisno o postojanju BiH. Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim pravom", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije