Brigadni general Ovidiu Lungu preuzeo dužnost načelnika štaba EUFOR-a

1
Radiosarajevo.ba
Brigadni general Ovidiu Lungu preuzeo dužnost načelnika štaba EUFOR-a
EUFOR BiH / Zoltána Somogyija zamijenio general Ovidiua Lungua

U bazi Butmir u Sarajevu danas je održana svečanost primopredaje dužnosti načelnika štaba između brigadnog generala Zoltána Somogyija iz Mađarskih odbrambenih snaga i brigadnog generala Ovidiua Lungua iz Oružanih snaga Rumunije.

Svečanosti su prisustovali ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini Anton Păcureţu, ambasador Mađarske Krisztián Pósa, načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga generalpukovnik Dr. Gábor Böröndi, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić.

Brigadni general Somogyi vršio je dužnost načelnika štaba EUFOR-a od maja 2022. godine, dosljedno radeći na osiguranju jedinstva napora u svim odjelima komande i jedinicama EUFOR-a.

Severina u prelijepom izdanju 'zapalila' Zrće, fanovi oduševljeni: 'Predobra, kako izgledaš'

Severina u prelijepom izdanju 'zapalila' Zrće, fanovi oduševljeni: 'Predobra, kako izgledaš'

Tokom svečanosti brigadnom generalu Somogyiju dodijeljene su medalja i zahvalnica za njegovu izvanrednu službu i predanost.

Obraćajući se skupu, dosadašnji načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Somogyi zahvalio se komandantu EUFOR-a generalmajoru Helmutu Habermayeru, komandantici NATO štaba Sarajevo brigadnoj generalici Pameli McGaha, zamjeniku načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajoru Ivici Jerkiću te svojim kolegama iz EUFOR-a na podršci i prijateljstvu tokom čitave njegove misije.

Također je novom načelniku štaba EUFOR-a brigadnom general Lunguu poželio uspjeh na novom poslu.

"Svim stanovnicima Bosne i Hercegovine želim sve najbolje. Čvrsto vjerujem da oni zaslužuju naprednu, prosperitetnu i mirnu budućnost", naveo je general Somogyi.

Vlada donijela odluku: 500.000 KM za pomoć Krajini u borbi sa poplavama

Vlada donijela odluku: 500.000 KM za pomoć Krajini u borbi sa poplavama

Tokom svečanosti razmijenjeni su amblemi načelnika štaba, simbolizujući primopredaju nadležnosti.

Novi načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Lungu rekaoje da je uzbuđen zbog potencijalne saradnje sa partnerima u Bosni i Hercegovini.

"Uz posvećenost, podršku, predanost i, što je najvažnije, zajedničke napore možemo postići trajni mir i stabilnost u ovom regionu”, rekao je.

Generalmajor Habermayer izrazio je zahvalnost brigadnom general Somogyiju na posvećenosti EUFOR-u i podršci koju je pružio komandantu EUFOR-a i njegovom prethodniku.

“Lično sam svjedočio vašoj sposobnosti za inovaciju i pokretanje promjena, tako da sam siguran da će Mađarske odbrambene snage biti značajno ojačane vašim povratkom”, naveo je Habermayer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije