Poplave u Bosanskom Novom: 'Štete će biti milionske, jako teško stanje'

1
N. Žunić
Poplave u Bosanskom Novom: 'Štete će biti milionske, jako teško stanje'
Foto: Radio Novi Grad / Poplave u Bosanskom Novom

Bosna i Hercegovina prolazi kroz novi val poplava, a građani širom naše zemlje u strepnji čekaju svaku noć, strahujući za sigurnost svojih porodica i domova. 

Ništa drugačije nije ni u Bosanskom Novom. Poplave u ovom gradu paralizirale su život, a najave meteorologa ne donose dobre vijesti. 

Načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača zabrinut je za situaciju u ovom dijelu BiH. 

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

"Teško je stanje. Jučer smo održali četvrtu vanrednu sjednicu na kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode. Vodostaj na ušću rijeke Sane u Unu je jutros izmjeren, i iznosi čak 542 cm. U trenutku kada smo proglasili stanje elementarne nepogode, vodostaj je bio 540 cm", rekao je načelnik Drljača za portal Radiosarajevo.ba

"Očekujemo još kiše. Dobili smo informaciju da u gradovima Bihać i Bosanska Krupa trenutno pada kiša, to ne mogu biti dobre vijesti za nas. Moramo biti budni i oprezni. Na terenu su komunalna poduzeća, civilna zaštita, šumska uprava, vatrogasci i druge organizacije koje će pomagati građanima kako god mogu", nastavio je Drljača. 

Poplave u Bosanskom Novom
Foto: Radio Novi Grad: Poplave u Bosanskom Novom

On je rekao i da građani aktivno komuniciraju s općinom

"Imamo, kao trend, prijave građana. Ukupno je prijavljeno 40 domova gdje je nastala materijalna šteta. Također, aktivno je pet klizišta, a pet puteva je zatvoreno. Jednostavno, saobraćaj se ne može normalno odvijati na ovim dionicama. Imali smo i nekoliko evakuacija. Dobra vijest je svakako da nema žrtava", naveo je načelnik općine Novi Grad. 

Na pitanje o pomoći vlade Republike Srpske, Drljača je dao otvoren odgovor. 

Poplave 2023.

Posted by Radio Novi Grad on Wednesday, May 17, 2023

"Pomoći od Vlade RS nismo dobili, a da budem iskren, nismo ni tražili. Mi generalno imamo jako dobru koordinaciju s entitetskim organizacijama. V.d. direktor Civilne zaštite RS Milan Novitović je tu na terenu, zajedno s 15 svojih kolega, koji su donijeli i pumpe kako bi nam pomogli da što efektivnije riješimo ovaj problem. Nažalost, šteta će biti milionska", rekao je na kraju razgovora za naš portal Miroslav Drljača. 

Više o novim poplavama u Bosni i Hercegovini čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije