U Bihaću i Neumu jutros ista temperatura: Stiže nevrijeme, a evo i prognoze za vikend

Radiosarajevo.ba
U Bihaću i Neumu jutros ista temperatura: Stiže nevrijeme, a evo i prognoze za vikend
Foto: A. K. / / Sarajevo

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 4; Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 10; Sarajevo 11; Livno 12; Grude, Zenica i Zvornik 13; Drvar, Jajce, Stolac i Tuzla 14; Mostar i Široki Brijeg 15; Bugojno i Trebinje 16; Gradačac i Sanski Most 18; Banja Luka 19; Bihać i Neum 20°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935Pa, za 7hPa je manji od normalnog i opada.

Bioprognoza: Djelimična stabilizacija i sunčani intervali uslovljavaju ljepšu opštu sliku. Tokom prijepodneva će biti ugodnije, dok bi u drugom dijelu dana, usljed porasta temperature i mjestimično sparnog vremena, osjetljive osobe trebale biti opreznije i ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti. Sa dolaskom noći, uz jačanje juga, slijedi pogoršanje biometeoroloških prilika.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano uz umjerenu oblačnost. Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Povremeno će biti jakih udara juga. Dalje jačanje juga u noći na petak kada su izgledni i olujni udari juga brzine 60 do 75 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C. U Sarajevu veći dio dana sunčano uz umjerenu naoblaku. Povećanje oblačnosti poslije podne. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24°C.

U petak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilne padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira uglavnom između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i preko 100 litara. Najmanje padavine se očekuje na istoku Bosne. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U poslijepodnevnim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije