U BiH zbog afričke svinjske kuge eutanazirano više od 25.000 životinja

1
Fena
U BiH zbog afričke svinjske kuge eutanazirano više od 25.000 životinja
Fena / Sa sastanka

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona u četvrtak je u zgradi Vlade održan sastanak o stanju s afričkom svinjskom kugom na području kantona, Bosne i Hercegovine i državama okruženja te o načinima suzbijanja bolesti.

Sastanku su pisustvovali predstavnici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Pavo Radić i Aleksandar Nemet, kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić sa saradnicima, te predstavnik uprave za inspekcijske poslove i veterinari s područja kantona, saopćeno je iz Vlade Posavskog kantona.

Kako je rečeno, afrička svinjska kuga pojavila se u Bosni i Hercegovini 21. juna ove godine i vrlo brzo se širi, a do danas je eutanazirano više od 25.000 životinja, oko 18.000 u Bijeljini.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u saobraćajnoj nesreći

"U Bosni i Hercegovini smo provodili zakonom propisane mjere, zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla od te kategorije životinja iz zemalja u kojima se pojavila bolest, međutim bili smo svjesni da će se virus pojaviti. Jedina mogućnost borbe protiv ove bolesti je dizanje svijesti ljudi i velike bio sigurnosne mjere. Svinje treba držati u strogo zatvorenim objektima s visokim stepenom bio sigurnosti", kazao je Pavo Radić, zamjenik direktora u Uredu za veterinarstvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije