U BiH završen projekt FARMA II vrijedan 18 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
U BiH završen projekt FARMA II vrijedan 18 miliona dolara
Foto: USAID / Završen projekt Švedske i USAID-a

Švedska i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obilježile su danas zatvaranje uspješnog zajedničkog poljoprivrednog projekta od gotovo 18 miliona američkih dolara kojim su domaće organizacije i proizvođači pomognuti u povećanju prodaje, otvaranju novih radnih mjesta u BiH, te ojačan regionalni izvoz.

Američki ambassador Eric Nelson, švedska ambasadorica Johanna Strömquist i ambasador Europske unije u BiH, Johann Sattler, pridružili su se proslavi na farmi koza Alpino, u blizini Sarajeva. Direktorica misije USAID-a Nancy Eslick predsjedala je događajem, koji je ujedno označio i kraj dvadesetogodišnje izravne američke podrške poljoprivredi u BiH.

Završen projekt Švedske i USAID-a - undefined

Foto: USAID: Američki ambassador Eric Nelson obratio se prisutnima

Tokom poslijednje četiri godine, Švedska/USAID FARMA II projekat, fokusirao se na razvoj pet poljoprivrednih sektora - mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, ljekovito i aromatično bilje te medarski sektor. Primarni cilj FARMA II bio je bolje poljoprivredne i pekonomske mogućnosti pomažući lokalnim vlastima i organizacijama poljoprivrednih proizvođača da usvoje EU i ostale međunarodne poljoprivredne i prehrambene standarde te moderniziraju proizvodnju.

"Uspjeh desetljeća dugog partnerstva američke i švedke vlade očituje se upravo u postignućima zajedičkih USAID/Švedska FARMA I i FARMA II projekata", naglasio je Nelson. “Vidljivo je koliko je velikim koracima napredovala poljoprivreda u BiH tih godinama. Stoga je USAID, razvijajući svoju novu petogodišnju strategiju, odlučio je napustiti izravnu poljoprivrednu pomoć i usmjeriti svoja ulaganja u turizam, posebno u agro-turizam, gdje vidimo velike mogućnosti za rast. "

"Danas slavimo postignuća projekta FARMA II koji financiraju Švedska i USAID", rekla je švedska ambasadorica Strömquist. „Tijekom posljednjih 10 godina podržali smo napore Bosne i Hercegovine na razvoju politike i poboljšanju zakonodavnog i regulatornog okvira potrebnog za ispunjavanje EU zahtjeva u poljoprivrednom sektoru, te olakšali akreditaciju i certificiranje, omogućavajući time izvoz peradi i jajam po prvi put, na tržište EU.

Ukratko, FARMA II pomogla je svojim korisnicima udvostručiti neto prodaju tijekom posljednjih pet godina, povećati izvoz za tri puta, i što je najvažnije - stvorila je preko 1.000 novih radnih mjesta", naglasila je ambasadorica Strömquist.

Završen projekt Švedske i USAID-a - undefined

Foto: USAID: Ambasador EU Johann Sattler obratio se prisutnima

EU ambassador Johann Sattler je poručio da EU ostaje posvećena podršci transformativnim, zelenim i digitalnim praksama u poljoprivredi i drugim sektorima:

“Naša tekuća pomoć iz IPA 2018 sredstava u vrijednosti od 30 miliona eura za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i za sigurnost hrane, životinja i biljaka započela je prošle godine. Osiguraće se bespovratna sredstva poljoprivrednicima i preduzećima te pomagati kod usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i u izgradnji kapaciteta do 2024. Štaviše, EU osigurava dodatnih 18 miliona eura namjenski za oporavak od pandemije i poboljšanje otpornosti MSP-a i industrija u BiH u okviru projekata EU4Business i EU4Agri.”

Podržavajući poljoprivredni sektor u BiH kroz više od dva desetljeća, Sjedinjene Američke Države su uložile oko 60 milijuna dolara u razvoj više hiljada poljoprivrednih proizvođača, približile BiH euroatlantskim integracijama te pokrenule zemlju na putu ka samoodrživosti. Glavnina američke poljoprivredne potpore BiH bila je kroz tri programa, LAMP iz 2003. godine, nakon čega su slijedili FARMA I i FARMA II u partnerstvu sa Švedskom vladom. Sveukupno, USAID-ovi projekti pomogli su u uvođenju novih ruralnih strategija i proizvoda, pružili su modernu opremu, pomogli u stvaranju radnih mjesta i povećali izvoz u zemlje EU.

Posljednji zajednički Švedska/USAID FARMA II projekat osigurao je više od 9,3 miliona KM bespovratnih sredstava za 186 organizacija proizvođača, što je rezultiralo s dodatnih 11 milijona KM suinvestiranja primatelja bespovratnih sredstava. U međuvremenu, vrijednost ključnih sektorskih proizvođača porasla je za gotovo 49 milijona KM.

Na današnjem događaju domaćinu Farme koya Alpino, inače uspješnom proizvodjaču kozjg mlijeka, sira i sapuna, pridružili su se i drugi korisnici FARMA II projekta, uključujući Eco-Medico, proizvodjač ljekovitog bilja i meda iy Sarajeva, potom Mega Natura iz Breze koja proizvodi voćne sokove i džemove, te Madi iz Tešnja sa svojim preradarskim proizvodima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije