Pandemija / U BiH zapela revakcinacija Sputnikom V

02. 06. 2021. u 09:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U RS-u nedostaju doze ruske vakcine Sputnika V, kojima bi trebalo da budu revakcinisani građani koji su prvi dio imunizacije uradili, tako da su oni trenutno na čekanju.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je za “Nezavisne”, da će se revakcinacija građana raditi kada stignu dodatne doze druge komponente Sputnika V.

"Rok za revakcinaciju ovom vakcinom je do 90 dana", ističe Zeljković.
U dogledno vrijeme očekuje se dodatnih 25.000 doza druge komponente ove ruske vakcine.

Zeljković ističe da će ih dobavljač obavijestiti o tačnom datumu pristizanja.

"Revakcinacija Sputnikom V, kao i AstraZenecom, može biti u roku od 90 dana. Do sada niko u RS-u nije zakasnio na revakcinaciju", rekao je Zeljković.

Istakao je da je bitno da se niko ne revakciniše prije 21. dana od primanja prve doze vakcine. Do sada je u RS-u prvom dozom vakcinisano više od 102.000 građana, a sa obje doze vakcinisano je više od 32.000 osoba.

"Za imunizaciju je prijavljeno oko 95.000 osoba starijih od 65 godina i njihova vakcinacija još traje. Kada je riječ o trećoj fazi vakcinacije, stalno dobijamo nove spiskove i vakcinacija ovih kategorija teče kontinuirano", zaključio je Zeljković.

Vakcinacija i revakcinacija je jučer nastavljena i u KS u Olimpijskoj dvorani Zetra, a prema planu i protokolu imunizacije Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Vakcinacija je počela u osam sati, a na raspolaganju je bilo 7.000 vakcina", navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva KS.

Ponovili su da građani ne treba da dolaze ukoliko nisu dobili poziv na vakcinaciju, te da će svi koji dođu bez poziva biti vraćeni.

"Pod kišobranom EU osjećamo se bezbjednije", poručili su iz Ministarstva civilnih poslova.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)