Talas polarne hladnoće zahvatio veći dio Europe: U BiH sutra i do -20 stepeni

Radiosarajevo.ba
Talas polarne hladnoće zahvatio veći dio Europe: U BiH sutra i do -20 stepeni
U Bosni i Hercegovini će nakon sibirski hladnog ponedjeljka, slično vrijeme preovladavati i sutra - oblačno i hladno sa snijegom.

Visina novog snježnog pokrivača od 1 do 10, u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne od 5 do 15, lokalno i do 20 centimetara.

U Hercegovini bit će pretežno oblačno sa susnježicom i snijegom. U Hercegovini padavine će postepeno prestajati poslijepodne, uz smanjenje oblačnosti na jugu i jugoistoku. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature od -12 do -6, na planinama do -20, na jugu od -5 do 0, a dnevne od -8 do -4, na jugu od 0 do 4 stepena.

U Sarajevu sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura -10, a dnevna oko -5 stepeni.

U BiH danas je pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne je zabilježen snijeg. U USK-a su zatvorene škole i visina snijega je 85 cm. Ledeni talas osim BiH, zahvatio je i susjedne zemlje - Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Talas polarne hladnoće koji je zahvatio veći dio Europe donio je i snježne padavine u glavni grad Italije. Rimljani su se jutros probudili uz snježne padavine, koje su uzrokovale zatvaranje škola i probleme u saobraćaju, javlja agencija AP. 

Italijanska civilna zaštita je pozvala vojsku u pomoć u čišćenju ulica nakon što je samo nekoliko centimetara snijega, faktički, "paraliziralo" Rim koji i u ovo doba godine veoma rijetko bude pogođen snježnim padavinama.

Parkovi koji su, inače, zeleni i zimi jutros su pokriveni bijelim pokrivačem. Gradonačelnica Virginia Raggi jučer je naredila zatvaranje škola iz predostrožnosti. I u drugim dijelovima Europe bilježe se niske temperature. U Moskvi je sinoć izmjereno minus 20 stepeni. 

Meterolozi u Njemačkoj prognoziraju da će ovih dana u planinskim dijelovima temperatura pasti i ispod minus 27 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije