U BiH se traga za još 7.075 osoba, žrtve najtežih ratnih zločina

Anadolija
U BiH se traga za još 7.075 osoba, žrtve najtežih ratnih zločina
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas je u Tuzli održao sastanak sa udruženjima porodica nestalih na kojem su prezentirani problemi, planovi i rezultati u radu Instituta za nestale osobe.

Navedeno je da se prema prijavama traži još 7.075 osoba sa područja cijele BiH. 

Od početka procesa traženja nestalih, u BiH je pronađeno 25.500 posmrtnih ostataka, od čega je identificirano 23.500 žrtava. Preostali posmrtni ostaci nalaze se u kosturnicama širom BiH i čeka se njihova identifikacija. 

˝U ovoj godini Institut je ekshumirao 305 kompletnih i deset nekompletnih tijela. Identificirano je 167 tijela. Naši istražitelji su svakodnevno na terenu i provjeravaju informacije o lokacijama grobnica i prvi najveći problem je nedostatak relevantnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica. Mnogi su svjedoci umrli, a i vremenska distanca odmaže u smislu da se desi da svjedoci odu na teren, ali promijenila se vegetacija, ne mogu naći mjesto itd˝, izjavio je na konferenciji za novinare Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija Instituta za nestale osobe BiH. 

Prema Jurišićevim riječima, preostali su slučajevi najtežih ratnih zločina. 

˝Izvršitelji i neposredni nalogodavci šute i institucije vlasti koje u svom djelokrugu rada imaju i traganje za informacijama o lokacijama grobnica zbog složenosti uređenja države nisu dovoljno efikasne. Pravili smo analizu i od dobivenih informacija od ostalih institucija vlasti samo 10 procenata informacija su tačne, odnosno na temelju njih pronađemo tijela, dok 90 procenata informacija prikupe naši istražitelji radom na terenu˝. 

Opisujući probleme i otežavajuće okolnosti u kojima istražitelji rade, Jurišić je također naveo da se sumiraju rezultati procesa utvrđivanja činjeničnog stanja u mrtvačnicama u Tuzli, Banjoj Luci, Sanskom Mostu, Odžaku, Visokom, Travniku, Nevesinju, Mostaru, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Modriči i Srpcu. 

˝Te aktivnosti traju od 2012. godine i sada se sumiraju rezultati. Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je 125 novih identiteta, 948 reasocijacija, 300 slučajeva koji su historijski tj. izvan mandata Instituta za nestale osobe˝, rekao je Jurišić. 

Fikret Bačić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta, kojem je u Zecovima kod Prijedora ubijeno preko 30 bližih članova porodice i rodbine, uključujući suprugu i djecu, ni 25 godina poslije ubistava, nakon kojih su zločinci organizirali slavlje, nije pronašao svoje najmilije. 

On poručuje da je neophodno više raditi kako bi se identificirao što veći broj žrtava, bez obzira na njihovo ime i prezime. 

˝Sada djelujemo jedinstveno što je cilj i korak ka bržem traženju nestalih i ne postavljamo pitanje imena ili nacionalnosti žrtava, nego da što veći broj posmrtnih ostataka i tijela nađe svoj smiraj˝, poručio je Bačić i dodao da je nedavno u Prijedoru organiziran sličan sastanak kojem su prisustvovale preživjele žrtve, srpske, hrvatske i bošnjačke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije